onsdag den 26. juni 2024

Ej - sikke et trist møde - Kommunalbestyrelsen 26. Juni 2024


Sjældent har jeg været med til et mere trist møde - mange fritidsfaciliteter, Vordingborg hallen, 4H i Præstø, flere egnshuse og Prins Jørgens Garde i hallen ser til at blive slået sammen til færre matrikler. Der er mange følelser i det her, - og jeg har utrolig svært ved at acceptere denne beslutning af flertallet. Vi borgerlige partier gjorde hvad vi kunne. 




 










Vi sang Danmark nu blunder den lyse nat.


Et varmt møde, -også politisk. 


Man vil gerne centralisere skolesekretærernes bogføringsopgaver - men det sættes i bero. 

Der beholdes 3 springvand i hovedbyerne, økonomi afsættes til at de bringes i orden. 

I høring sendes: 47 ejendomme ved Stege Nord tages ud af spildevandsplanen. Det skyldes at de er dyre for kommunen at få med, og i stedet bedes de 47 sørge for selv at få lavet spildevandsrensning, det bliver derfor dyrere for grundejerne med omkring 180.000 pr. Grund. 

Venstre stemte i sin tid imod planen, - da man ikke kan måle om det hjælper. Vi er dog med på at sende den i høring. 

Padelcenter, på DGI der laves grundlejeaftale, det skal drives på markedslignende vilkår. OBS der mangler parkeringsmuligheder på DGI. 

Sag nr. 9, fylder meget, som omhandler lokaler, haller, 4H-gården, der af flertallet ønsker at lukke rigtig meget. 

A: Færre km2. For at optimere faciliteter til fremtiden, vil de gerne lukke og sælge så meget som muligt,  der har været mange høringsforslag. Foreninger skal rykke sammen for fællesskabets skyld, der er mange følelser på spil, gør det for at sikre alle foreninger med bedre økonomi. 


Venstre har flere steder vi ikke vil være med til. 

En farlig rapport da den kører på tørre tal, og ingen følelser. Det er hastværk der er lastværk. Venstre ønskede udsættelse, men blev stemt ned. Nedlægge 4H i præstø, børn og dyr, nedlæggelse af Vordingborg hallen, A kan nu komme hallen til livs, økonomisk reparation er dyr i cowirapport, men ikke når man spørger badmintonklubben. Hallen er et år for ung til save. Egnshusene er et centralt sted i lokalområderne, disse egnshusene skal ikke afvikles. Det giver ikke mening, ej heller Peblinge rende 7, samlingssted for de ældre. Evt. Overdragelser skal ske på et ordentligt grundlag. Faktum er at med det røde flertal, vil blive stemt igennem. 


Borgmesteren mener at samfundet udvikler sig, og derfor er det i orden at ændre mener han.


C har sit eget foreslag, - forhastet, 4H skal ikke lægges sammen med en kommunal institution, 4H har åbent på andre tidspunkter end en klub, 4,4 mio i vedligehold er skudt alt for højt. 

Prins Jørgens Garde har været i Vordingborghallen siden 1951, da den blev bygget, de har musikinstrumenter der er mange penge værd, dem kan vi ikke bare flytte, de er en vigtig del af vores identitet, lige som Vordingborg Badmintonklub. De har 34 timer om ugen - hvor kan de være. Det er ikke sagt offentligt at hallen skulle rives ned når man igangsatte DGI-huset, det står ikke på nogen referater, - er det her nu det korrekte at gøre det her? C mener at denne rapport på den gamle hal er bestilt arbejde, den er fra 1951, det er et alibi for at rive den ned. 

Flertallet med løsgængere vil ødelægge frivillighed i kommunen, - det skader foreningsmenneskerne. Det vil blive meget dyrere på sigt. C tror det vil lukke, PJG, Badminton, 4H mv. 

Frivillighed og engagerede borgere rammes her. 


A, Der er over 500 foreninger i kommunen. Driften koster og der har været dialog hos flere foreninger.


Hvad mon det koster at ændre alt det her? - vi burde vide det, og ikke haste det igennem!


Mit indlæg:

Det her rører ved kulturværdier, og jeg er udpeget til PJG, som er et helt specielt tilbud til børn og unge, og har en særlig værdi som garde, i vores kommune. Er der omkostninger ved at flytte, - de larmer når de øver, - har man indregnet lydisolering?

Forsamlingskulturen påvirkes også her, håber alle har set de gode TV-udsendelser om Grundtvig og hvordan vores værdier i DK drives med frihed. Derfor er det her punkt især i Venstre så svært.

Borgmesteren mente at det ikke behøver at være kommunale lokaler. 


Venstre siger Ja til 49 og ja til 33 ændringer.

Venstres forslag, 7 for,  imod 19

Moderaternes forslag,  1, imod 18, hverken for eller imod 10  

Konservatives forslag, 2, imod 17, hverken for eller i mod 8

Flertallet:

Socialdemokratiet og SF, R, 3 løsgængere forslag, 

Viemose og den gule stald samles, Langebæk Lokalarkiv findes arkiv i lokalområdet, Det undersøges om Vordingborghallen om kan save-bevares i andet regi, eller sælges, foreninger andre steder og sælges. 4H, overdrages til foreningen så længe er 4Hgård og flyttes ellers til Abildhøjgården. Peblingerende overdrages til ældresagen, Ellehammerhuse overdrages til BUS. 

Flertallet besluttede ovennævnte. 

Man mener dermed at rammerne for foreningerne de næste 5.10.15,20 år forbedres. 


Solceller og vindmøller ved Koster Vig sendes i høring, Venstre forbeholder sig ret til at stemme imod senere. 

Lokalplan til at bygge ved hulemosesøen vedtaget. 

Venstre vil ikke, at godkende at private dagplejere delegeres til forvaltningen, - vi ønsker at det er en politisk beslutning. Da den private dagpleje er en aftale mellem kommunen og dagplejeren, det er en kommunal forsyning og vi har som kommunalpolitikere ansvaret og ønsker også at være godkendende myndighed.  De andre 4 godkendelser går vi med til, da der er løbende kommunalt tilsyn. 

Medarbejdere i kommunen skal nu registrere arbejdstid, iht. EU-lov. 

4 lukkede sager,







 


 













Ingen kommentarer: