mandag den 14. marts 2016

Møde om Gødningsfirma Yara på Vesthavnen, Masnedø

Der var mødt mange borgere op. Yara informerede om firmaet der er verdensomspændende. Et lager i Norge et i Sverige, Randers og Vordingborg.
Milijø og Fødevarestyrelsen forklarede om risikovirksomheder og de involverede myndigheder.
Offenlighedsfase har kørt siden feb. 2015
Der er oplag af 22.200 t axan. Sikkerhedsområde, og brandhæmmende materiale.
Der er regler og tilsyn, beredskabsplan. Der er ej boliger i området på maximale konsekvensafstand.
Der er ikke særlig følsom arealanvendelse. Styrelsen mener at risikoen er umiddelbart acceptabel efter de normale kriterier.
Transportbånd fra skib til sækning vil være totalt lukket. Kommunens myndighedrolle har været , tillæg til kommuneplan, ny lokalplan, byggetilladelse, tilladelse jordforureningsloven pgf 8, tilladelse til husspildevand. Udarbejdet milijørapport, konsekvenszone på 150 m fra virksomhedens skel. Alt har været i høring, med meget få indsigelser. 
Randers afd. bliver også udvidet til 30.000 t. Der er taget højde for vejrforhold storm, der er taget højde for de værste scenarier. I Fredericia skete der forurening, fordi det var flydende gødning i tank. Ved højvande er sækkene i hallerne vandtætte. En evt. Brand vil kun max. blive næret i ca. 30 min  brandbart materiale på pladsen. Yara oplyser at de IKKE har noget gødning på Fredericia havn, hverken flydende eller fast. 





Ingen kommentarer: