tirsdag den 6. september 2022

Socialudvalgsmøde 6. Sept.


 







Skærmede boliger afskaffes, da alle som i dag er på plejecenter har enten demens eller kognitiv skade.
Den ældre kan blive afvist til plejehjem i kommunen, og må derfor desværre ud på det private boligmarked, og det er svært. 
Fastholdelse af personale er en udfordring i kommunen og der arbejdes fortsat med trivsel, der er mange som gerne vil gå på pension og mange personaler vil gerne arbejde til 70 år, hvis de kan gå ned i tid. Der er 10% af vores personale som gerne vil gå ned i tid.
Visiteret kørsel til aktivitetscentre og daghjem afskaffes, vi ved ikke om vi sparer noget, sagen kommer igen, og om det giver en afsmittende effekt andre steder. Den ældre skal så selv bestille flex-trafik eller andre kører for dem. Den personlige pleje er vigtigere. 
 
Jeg anbefaler ikke at der søges som frikommune i det tvungne besøg fra kommunen for de 80-85 årige - da jeg mener de ældre har glæde af det her besøg!
Og at vi opdager hvad de kan hjælpes med her, for en bedre livskvalitet
Derfor er det et dårligt foreslag - flertallet vil sende sagen i KB, og tror at der alligevel vil blive søgt om frikommune inden for skoleområdet, der dog pt. Ikke er angivet som bestemt foreslag. 
Kommisorium for pgf. 17,4 udvalg på ældreområdet skal laves
Emner: hjælp til pårørende i demente + SF og jeg er enige om at visitering bør ske mere decentralt - da dem der er tættest på den ældre bedst ved hvad personen har brug for!
Der ønskes en bred repræsentation af medlemmer til udvalget.

Vi er et par stykker som ved sidste møde med besøg af konsulenter, gjorde os opmærksom på, at det ville være en fordel at demokratiserer visitationen, derfor er der besøg under Punkt 14, og sætter os ind i visitationspraksis psykiatri og handicap.
Man ønsker borgere bliver længst muligt i eget hjem, og at de har et godt eget liv og deltage i samfundet. 
Hjælpen i hjemmet og på døgnophold kan være lige dyrt. Et døgntilbud koster 500.000 op til 7 mio. + dagtilbud!
Hvis de først har fået et visiteret tilbud er det svært at stoppe igen, fordi der opstår venskaber med både borgeren og pårørende. Ankestyrelsen er tit ind over, og derfor er det svært at ændre hvis de først har fået et bo-tilbud. Der er teamsmøder for sager giver uge og visitationsmøde hver anden uge. Lederen der kender borgeren er med i visitationsmødet over teams. Lederen får oplysninger af socialarbejderen der har med borgeren at gøre til daglig. Autisme er også med i det her område. Der var en masse snak - det var klart at vi skulle besnakkes. 
Visitering i pleje og omsorgsområdet: De ældre + andre med varigt funktionsnedsættelse. Digitalt, ringe eller pårørende eller når de kommer hjem fra hospitalet. Hjælpen kommer fra nærmeste ældrecenter, og der reguleres som regel efter 14 dage. Der justeres løbende fra dem der kommer i hjemmet. Der kommer besøg fra visitator, og de der hjælper i hjemmet er garant for at det stemmer overens med det der er brug for. Man hjælper også med at henvise til anden hjælp til have mv. Oftest er det en kat der er årsag til at den ældre bliver længst mulig hjemme. Mange ældre sætter en ære i at klare sig selv, og der kan opstå konflikt fordi den pårørende vil have hjælp men den ældre vil ikke. Oftest får kommunen først lov at hjælpe når den ældre kommer hjem fra sygehuset, fordi da får kommunen lov at komme ind. Der er pt. Stort pres fra folk har solgt d’ers hus, og de tror at de så kan komme i ældrebolig med det samme. For at anvise plejebolig i nærheden af børn skal de være visiteret til ældrebolig i egen kommune. Man skal være meget dårlig for at få tilkendt en plejebolig på et plejecenter. Det kan også være svært at få samtykke fra den syge. Nogen ægtefælle vælger at flytte ud en periode for at få den hjælp til der er behov for. Der kan skulle søges værgemål og så skal familieretshuset ind over. Der er meget meget lange lange ventelister på at få en ældrebolig. Der står ikke ledige ældreboliger nogen steder. Demenskoordinator skal med ind over, - det styres dog meget af lovgivning. En dement fungerer dog meget bedre i det de kender og der skal demenskoordinator ind over. Der er kvalitetsstandard for hvornår man kan få ældrebolig. Det skal være en væsentlig boligforbedring at flytte fra egen bolig, oftest kan egen bolig indrettes, men det kan eks. Være trapper der er årsagen. Man visiterer op og ned fra plejerne, der behandles  advi. 300 om dagen i centret. Den ældre har bedst af at kunne eks. Personlig pleje og gå ud med skraldespanden. Kommunen kommer og gør hvad vi kan.
Hvad var det så at konsulenterne talte om:
Flaskehals, for højt arbejdspres - bør vi gøre noget ved og at den enkelte får overblik over hvor mange ældre de har ansvaret for, også en ensartethed i visitation rundt omkring i kommunen
Nyt system, Nexus system giver bedre overblik, og så bør det kunne ændres til plejepakker, så det ikke er hver enkelt ting der skal visiteres.  Der er større brugervenlighed i det. Der samles mange data i et fagsystem. Der gøres allerede noget af det konsulenterne anbefaler, og der ses også på tværs af områder. Der arbejdes med projekt om udskrivelse fra sygehus. Der er 4 ansat til at tage telefoner om alle dem der hele tiden bliver udskrevet fra sygehuset, og der skal i dag med hurtig udskrivning meget mere hjælp til. 
Spørgsmålet om pårørendevejleder vil blive inddraget i pgf. 17,4 udvalget.
Jeg må desværre grundet arbejde, melde fra til udvalgstur til de sjællandske plejecentre i næste uge, - men jeg har også været med på den tur på Sjælland før. 

Ingen kommentarer: