onsdag den 16. november 2022

Lokalforamøde i Borre

 Møde i lokalfora Østmøn, Borre forsamlingshus

Goddag-hånd til alle. Der var tæt ved 80 mennesker. 
Velkomst ved Niels 
Ordstyrer Finn Skåning har haft Lendemarke Brugs
Lokalpolitikere:
Tine
Kenneth
Esm
Michael Radikal
Ronnie
Charlotte Bagge
Bolette, Business Vordingborg
Natorp, Geocentret
Tom, Biosfærde Møn
Jane Skov Lind
Sasha Lokal beboer, læge
Torben Larsen, 3 generations mønbo, klintholm, Økologisk landmand, Bier, maskiningeniør, folkepensionist
Ole Hampenberg, chefkonsulent
Katrine, Biosfærde Møn

Bolette: Klintholm, havmøller, alle går op i klima. Der er ikke noget dårligt i virksomheder i Klintholm havn. Biosfærde hjælper med i et cirkulært system hvor virksomheder etablerer sig med bosætning. Den aldrende befolkning er desværre stigende. Der er manglende arbejdskraft, det er i bestemte grupper, havvindmøllefolk og procesingeniører hos Bisca. Hvis ingen bosætning kan vi ikke beholde vores vældfærd. Der bor pt. 10 af medarbejdere omkring vindmøllerne på Møn + alle dem der skal servicere det omkring. Man forventer 600-700 medarbejdere engang i fremtiden. 
Natorp: Møn som kraftcenter, - der er grænser for vækst, - det skete på Møn med overbelastningen i sommeren i 2020 ifb. Med corona. Alle kørte til Møn. I 2022 var der 15% færre biler, det var godt. I 2029 kommer der flere tyskere tættere på ifb. Med Femern Bælt. I dag er der for varmt ved Middelhavet og derfor kommer der flere turister her. 
“Født af havet under stjernerne” er den nye strategi. Fremover skal turismestrategi bygges nedefra og op. Der skal meget mere natur til Møn. Det er ikke urealistisk at få mere natur, biodiversitet, ha-støtte bliver lagt om fra produktion til mere miljø. I det store kulturbærende fonde ændres tilskud til mere natur. Der vil ske ændringer de næste 15-20 år. 
Hjelm Bugt kørte af sporet fordi man ønskede over de tilladte 200 enheder, der skulle have været borgerinddragelse. 
Hvis ikke der var turisme på Møn, ville handelsgaden ikke være der i dag, Der er i vo komme 200.000 overnatning, = 100.000 bruger penge på møn, og der er en turistomsætning på 1 mia. 80% af omsætning ligger på Møn, med store supermarkeder. Vi regner med at blive UNESCO Verdensarv, og Biosfærde, bæredygtighed. Flere turister behøver ikke være lige i højsæsonen men komme i skuldersæsonen. 
Vi kan søge om frikommune om Roadpricing, så turisterne betaler ved broen. 
Nye Klimaplan godt på vej mod parisaftalen. 
De naturområder der lægges ud til natur, støttes af EU og plejes for flere orkideer, blåplette sommerfugle, mm. De store fonde flyder i penge og ved ikke hvad de skal bruge dem til, der er 100 mia. I fondene. Der er gode muligheder for at få støtte til store naturprojekter. 
Hvorfor halter det i kommunen, med ældre, skoler og veje. 
Turismen giver chokerende lidt i kommunekassen, men mere i statskassen ifølge Margareta Dahlstrøm. Turismen genererer arbejdspladser på 1100 i det hele. 
Med Biofuel vil vi kunne få et grønt eventyr ved at landbrugets produkter omdannes til flybrændstof. 
Kommunen er grøn med satsning på natur og ikke tivolisering. 
Dark Sky voksede op nedefra og fik certificering, nu er det overtaget af turismen. Fantastisk nattemørke, informere om lysforurening. Man vil lancere øko-turisme. Forpligtelser, det skal skiltes, det mangler stadig. Nattemørket er en biotop, og der bør være mørkt, især for insekter og fugle. Der skal informeres mere. Turister har aldrig mødt en stjernehimmel som her og natsværmere der flyver ind i hovedet på en. Idag er Dark Sky en del af UNESCO Biosfærde. Der er skiftet lys i klinteskoven ved Geocentret, og andre steder på Møn. Der er husstandsomdelt foldere om ændring i hjemmene. House of Møn, Møn turistforening fortæller alle om det. Kvaliteten af nattemørket skal stadig forbedres. Der er kommet mere lys efter Vattenfall er kommet. Biosfærde fremlagt med sligts. 
Lægen spurgte ind til det alm. landbrug og var meget utilfredse. 
Beskyttelsesområder dækkes af national lovgivning. 
Produktionsjord, der er restriktioner på nationalt plan, det har kommunen ikke. Man vil gerne have flere landbrugsinteressenter med. 
Bagge: generelt landbrug, vild med vilje har landmænd gjort i 30-50 år. Dem der lever af den passer på den. Skrevet under op 2030 aftalen, energien. Planter binder co2. Hvis man vil lave om skal man pt. Selv finansiere det. Nogen vil gerne. God ide at plante skov omkring vandboring. Alle vil gerne det med klimaet, det vil kommunen også gerne. 
BNBO, statslige love og regler. Landmænd drikker også vand og har børn.  Kommunen har et hold der tager rundt og lægger om til økologi. Dyrke marker. 
Femern forbindelse, udvikle Møn, det gode liv på Møn, sikre roadpricing. Kvalitetsturisme, Ole Eskling. Øen kunne blive specielt udviklingsområde, dem der sætter vindmøller skal give noget til Møn, og ikke kun tage fra Møn, lav Møn om til forsøgsområde. 
Ønske om faste steder for autocampere, så de ikke er alle steder ved strandene. Ønsker ikke for mange vindmøller tæt på stranden. 
Jane Skov Lind, Skovrider Naturstyrelsen, de meste besøgte arealer i Danmark, som også er fine at vise frem. Kærneopgaver bringe befolkningen tættere på naturen. Især arealer på Østmøn er ved at have nået grænsen for besøgende. Der kan sættes dyr på for at begrænse adgangen. Hvordan sikrer vi at alle de turister der kommer i fremtiden, hvordan gør vi det på en god måde. 
På Rugen i Tyskland er der for mange turister - de skal vi ikke efterleve. De fastboende ønsker information, dialog og inddragelse. 
Tilflytter Sasja fortalte at hun er læge i Fanefjord og har små børn i Hjertebjerg Skole. Problem at lukke skoler, som giver børn med mistrivsel. 
Møn Naturforening, Margareta Dahlstrøm, 240 medlemmer. Mener at turismen er på vej til at blive for stor. Hun mener at kommunen har sat sig på at den skal blive for stor. Lav beregninger på den lille og den store turisme. De tror på at det er den lille turisme der gavner kommunekassen mest. Lønsomheden? 
Har tidligere meddelt at turismen skal udvikles sammen med lokalsamfundet. 
Turismen, vi skal sørge for flere overnatningspladser, eller kommer der kun dagsturister der overnatter på Lolland.  
Skoler:
Eksperter siger at store enheder med 300-400 elever giver sårbare elever store udfordringer. 
Michael, radikale, har været med at sende lukningsforeslag i høring, vi har børn der ikke når tilfredsstillende resultater. Uændret fortsættelse vil heller ikke løse det. Hvorfor går 25% i privatskole og på Møn i 40%, - hvad er det der går galt. Er det de mange afdelinger og den centralisering af bygningsstyring i skoler, er det topstyring? Man vil have pedeller tilbage til skoler og ledelse på hver skole, - måske. Ved ikke hvad vil ske. Der er 4 skoler i Vordingborg Kommune under skærpet tilsyn!
Holbæk går den anden vej og genopretter de små skoler igen. 
Bagge: lukke skoler = afvikling af områder. Der er større opbakning til de små skoler. Der vil komme privatskoler i Hjertebjerg og Fanefjord, vi skal investere os ud af det her. Det kommer til at koste kassen på den lange bane, læger flytter mv. 
Er der mistrivsel på Hjertebjergskolen? Der er mange set ud over hele kommunen. Der er klasser hvor der går 6, 12 eller 24 elever i - er det et sundt fagligt fællesskab. Møn Skole er bygget til 700 elever, der går 300. Danmarks Lærerforening mener ikke at faglighed trives bedre på små skoler end store skoler, iht. Kenneth. 
De afledte økonomier af at lukke skole kan man ikke regne sig til. 
Borgmesteren stod for 1,5 år siden og sagde at en lille skole er alt. 
Bæredygtigt skolevæsen - da kunne man godt regne, - limousine-løsninger alle steder, - sådan er der jeg ingen der har deres hus. 
Hvordan skal der blive tiltrukket nogen til nye virksomheder når der ikke er en lokal skole?

















Desværre var det mig der så dette på vej hjem:








Ingen kommentarer: