onsdag den 11. oktober 2023

Kommunalbestyrelsesmøde “Budget2024” møde efterår 2023

 










Ronni syg, Anne-Marie med i stedet. 

De radikale mener at flertalsgruppens budget er det bedste, selv om der skal findes 20 mio. De mener at vi faktisk er under administration, fordi der er restriktioner. De sætter skatten op, - og det er så andet år i træk.
Venstre har et andet budget, hvor vi ikke sætter skatten op, men får enderne til at nå sammen. Vi vil gerne samarbejde, men det er svært når skatten sættes op. 
SF kom med en budget-sang på “jeg er en papegøje fra Amerika”.
  • Venstre spurgte om A’s skattestigning var til forhandling- det var det ikke, - og vi skal huske at det er ikke kommunens penge, men borgernes penge.
Venstre kunne have været enige med radikale, hvis de ikke ville sætte skatten op. 
Alle var enige om at lave selvbudgettering, da 
Den nye byrådssal skal udsmykkes med farvede gardiner - jeg ved ikke om jeg synes det ligner noget - vi får se😳

Ny transformerstation ved Præstø, kommuneplantillæg sendes i høring. Endelig vedtagelse af højspændingsstation vordingborg nord.
Endegårde By, ny lokalplan om udvidelse med boliger, en gl. stald skal ændres til bo-fællesskab for flere generationer. Hele byen er imod, på nær ham der vil lave det. Beboerne vil en mindre bebyggelse. A vil fremme det frie initiativ, og ikke lytte til beboerne. Lokalplanen vælter byens karakter, 6 boliger i en gammel svinestald ændrer for meget, hele byen er imod. Udvikling skal ske i samspil med beboerne og så den passer sammen med resten af byen. V + DF var sammen her. 
Lokalplan for Arcadia E-fuels, vedtaget. Havnen skal herefter få lavet en multipier. 
Life Orchids starter op og vi reservere 30 mio. som dog senere refunderes af EU. Så de lægger beslag på noget af vores økonomi.
Trafikbestilling 2024, A har truet med at lukke FLEX-trafik, - og nu trækker de det alligevel tilbage, - alt den ballade til ingen verdens nytte! Der reduceres derfor ikke i kollektiv trafik. Der er kommet 150 høringssvar. 

har en energiplan på 34 punkter, solceller og vindmøller på land. Plan for hvor de skal stå kommer i fremtiden. 
Ser og handler ud i fremtiden, A vil vise ansvar og politisk lederskab. Erhvervslivet efterspørger grøn EL, og senest i 2030 skal vi være kraftcenter for grøn energi, iht. Erhvervsmasterplan. 
CO’2 afgift - økologiske varer, er ikke grøn, men producerer på fossile brændstoffer, iht en A har talt med. A mener at vi skal bakke op om ambitionsniveauet. A mener at ellers svigtes klimaet og erhvervslivet.  A vil med 7-milesskridt ind i fremtiden, og ikke være fodslæbende. 

V
Vi anbefaler scenarie 5, passer til statens ambition. 82 ha med solceller og 10 vindmøller vi vil helst møller på vandet. 14 gigawat. Anlæg vil præge vores landskab i mange år, og desværre er der borgere der nærmest lukkes inde af solceller. V ønsker inddragelse af borgere. Vi vil gerne ansvaret, og vælger scenarie 5. V tænker at en begrænsning? 

Radikale vil arbejde for max-antal vindmøller og grøn udvikling. 

Graff, enig med A og R, overbudspolitik. 
Heino er med flertallet, selv om han ikke synes om det, med Møller på land.
DF, Søren, vil ikke møller på land. Træer bliver normalt 20-30 m høje, en mølle bliver 150 m høje, og - det er mega højt. De larmer også. 

Skovtårnet er eks. 45 m højt, gåsetårnet 25 m højt, idag har vi højeste møller på 70 m. - så det er højt med  150 m, høje  møller, - med enormt vingefang. 

Se min talenter om på billede: 
























Graff, not in my bagyard, - han vil gerne være med at træffe beslutning om hvor møllerne skal stå, - til “gene for borgerne” han er ikke bange for at stemme det igennem. 
Pt. Er der 48 vindmøller i kommunen, kan erstattes af 5 i dag. Anders er ikke nervøse for at genere borgere med solceller og vindmøller. Vores kommune er den kommune der er næstmest ramt med vandstigninger. 
DF det ser ud som om at grøn strøm kommer før borgere. Reklame for Andel, til dem som er vindmølle-forskrækket. Man ser dem meget i starten, og så lægger man ikke mærke til dem mere. 

Ide-fase, der er indkommet 26 projektforeslag om solceller og vindmøller. De bliver 2 borgermøder, og projektforeslag sendes ud til offentlig debat, med høringsfase. 13. Okt. - 6. Nov. 
26 og 31 okt. er der borgermøder. 
I januar prioriterer KB hvilke foreslag der arbejdes videre med, - og først derefter mere høring og lokalplaner, og udvælgelse af hvad der arbejdes videre med. 
Cantabile2 blev valgt til egnsteater.
Lang snak om lokalfora, - altså nogen mener jo at vi bare kan nedlægge det hele! - altså alt var ikke så dårligt i gamle dage, - der kom da pænt med borgere  til møderne. Eks var der 60 til mødet i Ørslev i september!
En del lukkede punkter. 









Ingen kommentarer: