tirsdag den 31. oktober 2023

Solcelle og vindmøllemøde vest for motorvejen, Mern






Det vi har nu er idéfase, der er ikke bearbejdet med de projekter der er kommet. Møde igen om 1 eller 2 år. Det er en længere proces. 
Den 11.10 var der møde i KB, se kommunetv og se 1 er imod vindmøller, 28 går ind for vindmøller, 20 store pakke med 25 vindmøller  + 250 ha solceller, 8 ønsker 10 vindmøller og 70 ha solceller (Venstre). 

Høvdingegård
Tolstrup
Store Røttinge
Ormandsgaard
Petersgård
Landsledgaard

Kommunen ønsker at der skal blive mere grøn energi. 
Der er mange hensyn at tage. 
Politisk prioritering: 
Landskabs interesser
Naturinteresser
Naboer
Borgere
Myndigheder

Sagen vil komme politisk på i januar, som skal politisk prioriteres mellem 0-11 projekter - herefter vælges hvilke projekter der skal igangsættes. 
Herefter endelig politisk stillingstagen til planen. Herefter høring og puljer man kan søge om støtte på de afsatte beløb som selskaberne skal lave til den lokale befolkning. VE-ordninger styres af energistyrelsen. Der kan vurderes værditab, taksationskommision, udvikler kan være forpligtet til at overtage ejendommen, bonusordning, med afregning alt afhængig hvor tæt man bor på, og grøn pulje, hvor opstillerne indbetaler til en pulje til projekter i lokalsamfundet. Skal udloddes inden for 3 år, og ellers ryger de i statskassen. 
Der vil skulle plantes læbælte omkring solceller. 

Høvdingegård:
De søger om 2 møller med e-on, fjernvarmeløsning for Mern. Man kan ikke søge om 1 mølle, der skal være klynge og derfor 2. 
1000 mennesker, 320 husstande. Strømmen skal ikke ind over nettet, og dermed ikke pålagt afgift og giver billigere strøm.
Høvdingegård vil give strømmen fra den ene mølle til fjernvarmeanlægget. 
Gustav Eon fortæller at man opretter et a.m.b.a. Og det hedder By-varme, det giver bedre bosætning, og en stabil fjernvarme. De er ved at lave 9 anlæg på sjælland. 
Anlægget består af en stor varmepumpe og en el-keddel, man kan lave varme når strømmen er billigst og der kan laves varme forud. 80 mio. tilslutningsbidrag 25.000. Der vil skulle etableres en lokal gruppe af ildsjæle som laver a.m.b.a. Bestyrelsen skal derefter arbejde med projektforslag sammen med e-on. E-on er derefter på i 10 år, og daglig drift, herefter kan der skiftes til andet driftsselskab. Borgere bliver selv ejere, og med strøm fra møllen ved Høvdingegård. Tag fat i Torben Halbye. 

Tolstrup:
Copenhagen Energy, (privatejet selskab) Andreas Rosen 
Solceller Bårse
Vindmøller Tolstrup
Vind og sol Oremandsgaard
Vind og sol Petersgaard

Bårse, og Røttinge 
179 ha 150 megawatt 
Både Vordingborg og Næstved kommuner

Tolstrup og Store Røttinge:
4 møller, 150 m høje 10.000 husstandes forbrug, nettilslutning i 2026+

Oremandsgaard Hybvruy:
Hybrid projekt, sol + vind
Afstand til naboer, tæt på Allerslev 
Oremandsgaard har altid haft en åben profil, og der har været 30 naboer samlet på husflidsskole 
August: føler sig tryg i at det ikke vil genere naboer, bestræber sig på at holde informeret
Oremandsgaard.dk/energipark
Forsyningssikkerhed, centralisering af strøm og varme, sabotage, - ånde fra den kolde krig, - svar vi går væk fra sort energi, og spørg kommunen om resten. 
Min 200 meter til naboer. 
Arealerne kan komme til at se meget anderledes ud. 

Petersgaard:
Copenhagen Energy 
Hybrid, 600 m afstand til møller, både sol og vind.
Lodsejeren, er kommet lidt sent igang. Naboer er lidt senere inddraget. 
Tættere på Gl. Kalvehave.
Energi-fællesskaber. Der bliver pulje til lokale ildsjæle som kan søge midler. 
Nabo til energipark = billig strøm og lokalbefolkningen kan etablere forskellige ting og årlig drift af eks. Drift af en fælles købmand. 

Landsledsgaard, Møn:
2 møller + 2, på 70 m, måske blot et indspil med arealer. 
Kan vække interesse hos udviklere. 

E-on, varmepriser, de har ikke været så gode til at sætte priserne ned, med 36.000 om året til parcelhus, men priserne skal være billigere end alternativerne før det sættes igang. 

Fjernvarme i byen, 
Har haft gravet byen op i 4 år, der er et fint gas-rør, kan vi ikke bare vente på biogas. Staten siger det ikke skal bruges til bolig-opvarmning. Biogas skal gå til, proces-energi. 

Kadettbanke, vindmøller kystnære, og Business Vordingborg, giver 50% til Vordingborg, 1000 gigawat, er det ikke nok til kommunen - Kadettbanke er staten, som skal indbetale til grøn pulje ca 82. Mio. Kan vi vente til lokal udvikling, når det er 5 km fra kysten. Da vi har PowerTX skal vi bruge mere strøm. 

Nabo til vindmøller 29 år gamle, 350 m idag må man bestikke naboer for at få projekter, - så er de måske ikke så gode? Når producenten går konkurs, og ejeren ikke har råd til at vedligeholde møllen, så er der ikke noget at gøre. Han har sms flere gange til ejer til Grenå, og juleaften og sommeraften, man kan få fat i ham, så slukker han.
Han vil ikke renovere den - da det koster en jordomrejse at reparere.
Naboer bliver meget stresset af larmen, især når de er i stykker. Den mølle har ikke overholdt krav i 29 år, den har 1 års levetid tilbage. Det giver hovedpine og stress at der aldrig er ro. 
Det er et stort problem hvis vindmøller ikke overholder støjkrav. 
Der kan komme mange vibrationer så huse sætter sig. 

Nye vindmøller larmer ikke ret meget. Der er nogen af de gamle som larmer rigtig meget. 
Nye kan larme lidt når det blæser lidt, og kun lidt.
Tag ud og lyt til dem. Kør til Bårse, hvor der står 3 vindmøller tæt ved kommunegrænsen til Næstved. 

Grønt danmarkskort, det er forvirrende hvor der er udpeget, det er steder der generer mindst. Det er et politisk spørgsmål, hvad man vil vægte efter, for hvor udpegningerne er eller bliver. 

Vindmølle-laug, eks. At de lokale beboere får andel i indtægten fra møller. Der kan ikke stilles krav om det. Udbyderen må gerne tilbyde det selv. Nogen vil gerne udbyde andele. Hvis naboer gerne vil være medejere, så send høringssvar, Copenhagen Energy vil gerne. 

Grundige miljøscreeninger, eller miljøkonsekvensberegninger miljøvurdering kan ændre meget. Udvalget har uddeler 3,6 mio. DN har købt et areal i Nyråd, det er en fond. 

Møn
På Møn faldt 3 møller, pga. den langørede flagermus. Der er en Mølle ved rensningsanlægget som er lavet for 30 år siden, det er kommunen der har sat den op. 
Lavfrekvent støj er efterhånden veldokumenteret. Energi til den kommende generation. 

Bor på Østergårdsstræde, de møller i Tolstrup lyder som et korntørreri. 

Betonblanderen på Møn, tag den ned og sæt noget nyt op - den larmer for meget. 

Synd for møller ved Kulsbjerg 

Forurening fra solceller? Er det nye PFAS, 
Der ryger fødevarer nu
Er problemet ikke at de 2 powerTX
I kina åbner et kraftværk hver uge
Forurening fra solceller i spanien i øjeblikket 

PT siger Miljøstyrelsen ikke noget om forurening fra solceller 


































Ingen kommentarer: