tirsdag den 5. april 2022

Socialudvalgsmøde 5. April 2022

Besøg fra Region SJælland om Sundhedsprofil 

Laves hvert 4 år
De unge og voksne som er syge
Rapport er region Sjælland og kan sammenlignes på landsplan 
Spørgeskemaundersøgelse 89 spørgsmål 21 sider tager en time at svare på
37.500 sendt ud, 55,6% har svaret, i Vo. Er det 58%  ca. 1200 svar
  1. feb. - 12. Maj kørte undersøgelsen. 
Regionsjælland er den region med flest rygere 21,2%. 
Der drikkes i samme grad. 18,6%.
Mental sundhed blandt de unge 16-24 år, er udfordret 16,7% og 12,5% er ensomme.
Overvægt stiger over tid, vi er den region der har mest svær overvægt 23,7%
Langvarig sygdom, 34 på 39,5%

Vi ved at risikofaktorer er mere fremherskende i lavere uddannede grupper. Livsstilsfaktorer, røg, alkohol mv. langt til arbejde giver mere ineffektivitet. 
Generelt er Regionsjælland den region der ligger dårligst i landet! Kan tjekkes på danskernes sundhed. 
Vi kan arbejde med, at de nationale råd vi bruger som mål.

Takster beregnes på løn, råvarer, emballage, transport, fremlægges til budgettet, og der er et statsligt loft på, der er alm. kommunalt tilskud, men det plejer der ikke være til fritvalgsområde. Der skal købes ind på SKI-aftalen, mindst 80%, de har monopol medens udbyderne er i SKI-aftalen, der er 4 årige. Forvaltningen holder øje med at købe ind til favorable priser. Der arbejdes meget med at undgå madspild på plejecentrene, og er reduceret meget. Det er indkøbscenteret der skal forhandle det. Udvalget besluttede at vente 1 mdr. og se om maden skal sættes op med 5 kr. pr. Måltid. 
Utilsigtet hændelse, der er 7 distrikter, der er 1-2 plejecentre i hver, og udkørende. Der er 470 boliger vi besøger, her sker flest utilsigtede hændelser. Oftest fald og forveksling af medicin. 
Årsrapport Magtanvendelser og forebyggende indsats. Tilsyn på sociale døgntilbud. 
Status på Steno-samarbejdet om diabetes, tilskud på 1. Mio. Til projekter sammen med foreninger for børn og unge. Bevægelse, Trivsel og sundhed. 

Orientering: 
Køkkenpersonale skal smage på maden, ej spise af den.
Plejepersonalet mulighed for at købe mad og spise med, er fravalgt politisk for 2 perioder siden. Det var ret bekosteligt. 
Rekruttering, der søges efter 7 arbejdende assisterende distriktsledere til selvstyrende teams. Der er ikke kommet mange ansøgninger.
Der er mangel alle steder, men særligt i Præstø og på Solvang. 
Man håber på at kunne rekruttere Ukrainere, især på Møn, hvor der er mange, men de er traumatiserede. (Madservice har leveret mad til dem på møn i fin form).
Vaskeriet er lige med nu, men der er netop gået en damp-reservedel i stykker, det koster 40.000 at få en ny, og der er lang leveringstid. Der er lavet aftaler om at der kan vaskes om lørdagen for at indhente det tabte. Der kan sendes vaske-personale ud til vores egne vaskerier på et par af centrene. I værste tilfælde vil plejepersonalet vaske om natten. 

Næste gang er der dialogmøde med: Seniorrådet, Handicap og Udsatterådet. 





Ingen kommentarer: