onsdag den 14. december 2022

Vandboringer og kommuneplan

Hvad ved vi egentlig om drikkevandet?

Der er en generel en løbende mediefortælling fra de grønne organisationer om nye fund af pesticider i grundvandet.

Men journalister og medier, glemmer at fortælle, - at Miljøministeriet anerkender, at der anno 2022 ikke er nogen risiko for drikkevandet ved landbrugets brug fra pesticider.

 

De skader der ligger, - er gamle, og i dag har vi verdens strengeste godkendelsessystemer for pesticider. Professorer bekræfter, at med det nuværende pesticid-forbrug er der IKKE risiko for drikkevandet!

Men der er en lang række andre farlige stoffer i vores vand som vi bør være bekymret for, - det er bl.a. medicinrester, stoffer fra maling, og de meget omtalte PFAS-stoffer

Jeg tror der kommer flere medicinrester, malingstoffer, PFAS frem - og derfor bør vi 

give:

tilladelse til avanceret vandbehandling, med rensning for organiske mikroforureninger (bl.a. pesticider, opløsningsmidler, Organisk stof, Flourid, - og mange af de her er også naturlig forurening fra selve jorden. Det ønsker jeg hvis det fagligt skønnes, at det er driftsmæssigt forsvarligt. 

 

Det er i høringssvarene også anbefalet af vores vandværker, nemlig:

Råbylille vandværk og Vandrådet Vordingborg

Det vil være billigere for vores kommune at være mere åben for vandrensning, - i stedet for, at blive ved at foretage nye vandboringer - som vi faktisk IKKE på forhånd ved om er gode eller store nok. 

Jeg tror vi på et tidspunkt lander der alligevel - og bør være opmærksom på at udnytte vores kommunes økonomiske ressourcer fornuftigt på den lange bane.  

Vi kommer i fremtiden til at skulle leve med "evighedskemikalier" som stammer fra vores eget forbrug af:

pap, papir, tøj og tekstiler, som skal være vandtætte og fedt- eller smudsafvisende – eksempelvis regntøj og teflonpander.

Syddansk Universitet oplyser, at det er et problem at der i regnvandet 15.000 steder i Danmark nu i november, er fundet PFAS som er svært nedbrydelige stoffer, og at den samlede påvirkning vil blive skadelig for vores drikkevand.



 

 



Ingen kommentarer: