onsdag den 4. september 2024

Møde i social og ældreudvalget 3. Sept.

 











Dialogmøde med plejecentre


Klintholm

Fin video-film, da hun ikke kunne komme pga. ferie, de har det laveste sygefravær i kommunen. 


Rosenvang, Ulla

Er alt for få, pga. besparelse på baggrund af overforbrug.

Der er ansat nogle som ufaglærte, de kan ikke fastansættes, afdelinger skal lægges sammen i huset,  for at sikre at den ældre ser en faglært en gang i døgnet

Elever går det godt med, der er flere i tilgang. Der laves flere studieenhedspladser. 

Den enkelte beboer vil se flere forskellige, men med elever vil der være mere tid til den enkelte borger. Det er en god plan. 

Assistent til inde og ude, det er lidt hårdt arbejde. 


Brænderigården skal overgå til sundhed. 

15-18 om dagen, og ned på 7 om aftenen, hos de demente, det er meget svært, de demente bliver uvenner. Det er en udfordring. Hvis nogen er syge eller har ferie, - kommer der ikke en anden, - det er pga. økonomi, der bruges kun det der er råd til.

Det er et kæmpeansvar at være 19 år, som er ufaglært og pludselig står alene med 15 borgere om aftenen. 

Faglærte 67%

Ufaglærte 33%, det er lidt for mange 


Susanne, Ulvsund

MDO pladser, borgere der kommer hjem fra sygehus og derefter sendes hjem, får 100 timer, det er meget, de kommer tidligt hjem fra sygehuset og belaster systemet meget. Der er lange strækninger, fra eks. Ulvsund til Farø. 

Vikarerne springer fra. Eks. Får de unge som lærervikar mere i løn og uden weekend, og derfor stopper de hos os før tid. 

Der kommer borgere ind på plejecentret som ikke har en eneste pårørende, og alle opgaver lander hos kommunen. Så skal vi hjælpe dem med at pakke ned og pakke ud, få MitID, mobilepay, betale indskud m.m. 


Gitte, Solvang, Ore

Mange borgere med demens, der er ikke så mange ufaglærte, da de demente er udadreagerende, der er kommet en plejehjemslæge, en er indlagt på Oringe og 2 personale måtte følge med. Visitationer ude er steget gevaldigt, personale inde sendes ud, og det er en udfordring. Daghjem for udeboende lukkes desværre ned. Der er et stort ønske om at der kommer en lejlighed til stimuli og non-stimuli, så man kan trække en borger til side. Rengøring er udskudt, og der er gået over 4 uger flere steder. Mette og Gitte glæder sig til at der kommer en assisterende kollega mere. Det er hårdt at have været frisk også ende i et bo-fællesskab hvor de andre heller ikke forstår noget og er udadreagerende. 


Gitte, Præstø

Ledergruppe har ikke været fuldtallig, der skal være 4, og 2 stoppede, der er 2 distrikter. 

Også problemer som de andre.

Gør meget for at fremme frivilligt arbejde. 

Venneforening har ikke pårørende på stedet. 


Gitte, Vintersbølle

Vil også lægge afdelinger sammen, så personalet har større antal at passe og se til. 

Efter brand på centret er der strammet gevaldigt op, og alle har været brandkursus. Borgere skal være dårligere før de bliver indlagt, og udskrives hurtigtere fra sygehuset. Der tænkes meget i kompetenceudvikling, der er medarbejder der meget gerne vil lære mere. 



Kristine, Skovbo og Solhøj, Langebæk

Meget presset på økonomi, og mange er opsagt 

Der er fælles personalemøde for aften, nat og dagvagter. Synlig ledelse. 

MBO-borgere kommer tit hjem fra sygehus og kommer hjem døgnet rundt. 


Pårørenderåd, bliver en udfordring, fordi de pårørende kun er interesseret i hvad er konsekvenserne for deres egen ældre, - de mener at et råd kun kommer med krav, og ikke bidrager med noget!

Andelene af dem der er kan en masse, - plejecentrene er små sygehusene, og dem der kommer ind er meget syge, - og resten af de ældre ude i marken er friske og kan en masse. 


Psykiatri og Handicap 

Organisationsændring, delt centerledelse 

Mål er at lave forebyggende indsatser og være længst muligt i eget hjem. Mange voksne får idag diagnoser. Der er ansat sygeplejersker som styrket indsats, som oplærer de sundhedsfarlige medarbejdere. 

Metodehus: en kulturel metode for at ensrette behandlingen. Målet er at borgeren får mest livskvalitet som muligt, og være selvhjulpen

Borgerne laver opgaver i VSV (der er samlende beskæftigelse), det er dørstoppere og elbokse sammen med Junkers.  Det holder de syges dagligdag sammen. 

Stærke dagtilbud der kan gribe borgerne. Der er gartneri og andre aktiviteter. 

Bekymringsbrev fra efteråret om de 3 områder, der nu er ændret til 2 områder, der bliver oprettet 2 lokaludvalg, og det er godt i gang. Måske lægges de på sigt sammen til 1 lokaludvalg. 

Borgerne skal guides meget til dagligdags opgaver, som at gå til læge, smøre madpakke osv. 

Hjemløsestrategi, - vi har boligvogne som de hjemløse bor midlertidigt i, og eks. Flytter videre til privat udlejningsboliger i Stege. Der er vogne ved tennisbanerne, som ikke er for langt fra Ritas. 


Budgettet:

Der er jo en handleplan for underskuddet og der bliver igen merforbrug i distrikterne, sidste år i råderumskataloget blev der sat ? Ved planlægning, - og der kommer en stor undersøgelse på området sammen med Deloitte. Det kommer både til at handle om vores tid på vejen og selvstyrende teams, visitering og meget mere, der kommer en rapport. Ældrereformen skal gælde fra juli 2025 og noget af det i januar 2027. Vi får derfor en Vordingborg-model. Der kommer nye tilsynsformer. Der vil blive løst op for visiteringen, så det i stedet er medarbejderen der har ansvaret for hvad borgere har brug for. 

Pga. Sygdom på 16% er der 14 medarbejdere som er opsagt. Vi er nu nede på 6%. 

Pt. Er der samlet set 14 mio. i underskud. 

Vi har mange ankesager der bliver omgjort, - og vi vil derfor efteruddanne vores medarbejdere. Vi har mange sager hvor vi mener vi ikke skal dække tabt arbejdsfortjeneste, og derfor bør børnene i skole igen istedet for at forældrene er hjemme med dem. 

Vi har fået 7 mio. til rygestop. 



















Ingen kommentarer: