mandag den 9. september 2024

Vestmøn lokalråd, møde om vindmøller og solceller Koster Vig

 Møde i Håbet 9. Sept. 2024 med lokalfora Vestmøn


120 mødt op.

Koster Vig er et af de få steder der kan sættes møller op på Møn. Andre områder er lidt ved Oremandsgaard, Barmosen, Køng Mose.

Der har været et projekt her for 10 år siden, som faldt på nogle flagermus. 

Der kommer en stor transformatorstation nord for Vordingborg, som samler alt strømmen. Der skal en del kabler til. Strømmen skal bl.a. bruges af power2X på Vordingborg havn, og derfor blandes en opsætning med både vindmøller og solceller. 

VE-loven skal overholdes, og her vil de ekstraordinært betale 215.000 årligt til lokale foreninger. 

Der er pt. Ikke planlagt lokalt medejerskab, men man vil gerne se på det. De har været på besøg sammen med lodsejer hos 50 ejendomme, der ligger i nærheden af projektområdet. 

Der er en aftale med Green2X for at skabe lokale arbejdspladser. 

VE-loven, omkring værditab, vil der blive flere møder om. Bor man 1200 tæt på vindmøller eller 2000 meter til solceller, det drejer sig om ca. 10.000. (En rundkreds rundt om anlægget). 

Der vil blive uddelt 15,5 mio, hvis projektet gennemføres. 

Anders Andersen (A) er for projektet, og vil at vi gør noget for de fremtidige generationer. 

Der kommer 2 runder, den ene er lovbaseret, og et brorgermøde først. Der bliver også at projektet bliver sendt i høring. 

Venstre 

10 vindmøller og 82 HA solceller, som passer med det antal staten ønsker vi skal lave. 

Vi har støttet at alle projekter sendes i høring, og så ser vi på hvert enkelt projekt.

Foss ønsker ikke at støtte projektet, da der har været set på det for 10 år siden. 

DF ønsker ikke solceller på land, 150 m høje skal stå på havet.

A har ønsker om meget større antal projekter, - mere end staten anbefaler. 

Karsten Kolle, forvaltningen: har med VE-anlæg at gøre. 

Den årlige omsætning varierer, og tilgår investorerne. Man forventer at anlægget kan holde 30 år. Det er et krav at vindmøller og solceller fjernes senest 1 år efter det stopper produktion. Der skal erlægges bankgaranti. PFAs, - der er foretaget undersøgelser, miljøstyrelsen undersøger i øjeblikket, man mener ikke at vindmøller afgiver noget når de står på marken. Kommunen følger Miljøstyrelsen, pt. Mener man godt at arealet kan bruges til indvinding af grundvand. Det er naturligvis et ønske at man opstiller noget der ikke afgiver farlige stoffer. 

Arealet vil blive betragtet en energipark. På dette areal er der ikke nogen restriktioner. 

En borger oplyser at i Jylland har man fundet ud af at solcellerne afgiver gift ned på jorden. 

Holstebro, skjern, Lemvig, Ikast, - vil ikke have solceller.

Keld Askeby, grønne energi og omstilling, smadrer naturen, Møn er en uspoleret Ø, og er en turistmagnet, med 400.000. Private investorer skummer fløden. 

Det er de grønne udviklere der har kontaktet lodsejer for at foreslå energianlægget. 

I den grønne pulje er der mulighed for at opkøbe arealer i kommune og omdanne landbrugsjord til natur. 

Møn naturforening er imod anlægget. De vil heller naturområder og skovrejsning. Giv ejer en ordentlig kompensation for at lade arealer gå tilbage til natur. 

DN, Martin: de er for vedvarende energi skal ikke gå udover naturen. De mener ikke at lav-bundsarealet i Koster Vig skal være energipark, og ønsker at der laves natur på det lavbundsareal. 

Vindmøllerne vil ikke forstyrre nattemørket (Dark sky). Dark sky beskytter dem der har brug for nattemørket. 

Borgerne mener kirker og natur ødelægges. Visuel forurening. 




Borgerindslag: 

Men vil man ikke bruge strøm på Møn, - skal de ikke bidrage?

Vil man mon betale mere for strømmen på Møn - hvis man slet ikke vil bidrage med anlæg til samfundet?

Små kinesere og arbejdere fra Congo betaler for vores strømforbrug, med kemisk fremstilling. Det er ikke grøn energi. Det er ikke bæredygtigt for vi kan ikke se produktionen i vores samfund. Vi skal bruge mindre energi, ændre vores livsstil. 

De virksomheder som skal bruge det meget energi, giver ikke mange arbejdspladser. Skatteindtægter går til firmaer i København. 

Nordfeldt på Møn, er også kommet med et foreslag. 


Der er igangsat undersøgelse af flere anlæg og større arealer end det man skal bruge. 

Ikke alle vil blive til noget. 

I kina har man løftet levestandarden og bruger derfor enormt meget strøm. Mange vil gerne i verden leve som os. Der var engang sult i Danmark. A mener at danmark er et rigt land, og vi behøver ikke blive mere rige. 

Der kommer en virksomhed i Ørslev som vil genanvende plastic. Hvis power2X ikke kommer til havnen, er der andre virksomheder som kommer og vil gerne bruge den grønne el. 

Økologisk produktion baseres på fossilt el, han vil heller have grøn el. Solceller på tage er fint, men der er ikke tage nok. Der må ikke opstilles møller langs mortorveje, der ligger huse som så vil skulle købes op. Der kan lægges solceller langs motorvejen i ørslev. Husk solceller ikke producerer så meget strøm som vindmøller. 

Forsyningsnet, dansk energi, der er 3 knudepunkter på Møn, der er pt. Ikke ledig kapacitet. Det er dyrt at grave kabler ned. Vindmøllestøj, - de larmer, også kompressernes infralyd, som man ikke kan måle. 

Borgmesteren; 

grønne omstilling, - vi bør bruge så lidt energi som vi overhovedet kan. Nødvendigheden for strøm er stor. Vi skal stille krav til producenterne. Småkagefabrikken, Karen Wolf bruger gas i deres ovne, og brænder meget af, de kan pt. Ikke bruge grøn energi, fordi der er ikke noget. El-nettet skal styrkes på Møn, energi-net, skal vi sørge for noget grøn energi på øen. Han siger at vores marker er monotone marker uden dyreliv. Man kan regenerer natur når vindmøllerne tages væk. 


Der var en god debat. Der var mest bifald til dem der var imod solceller og vindmøller på mødet. 



















Ingen kommentarer: