onsdag den 4. september 2024

 Teknisk udvalgsmøde 4. Sept. 2024

Besøg af forsyningen, hvor der er en ny ejerstrategi, som præsenterede virksomheden og den nye direktør der er ansat har tidligere været direktør Kasper Mandrup, for forsyningen på Grønland og derfor var han glad for at få job os os.

Han præsenterede Forsyningen på Grønland. 

Forsyningen samarbejder med havnen, eks. Arcadia, der vil bruge elektrolyse og masser af vand til at lave brint. Der er flere steder i DK at man gerne vil i gang med det.

Man kan bruge overfladevand, grundvand eller havvand eller mosevand eller spildevand. 

Green2x, eller Vordingborg Biofuel, hvor man presser halm og får biogas ud af det. 

De har både kraftvarme, fjernvarme, drikkevandsforsyning spildevandsrensning. 

Der er en stor koblingsstation som samler alt strøm og sender videre sydover i danmark. Man vil måske tilslutte og hjælpe energinet. Også samarbejde på vej med vikingemad. Man vil gerne samarbejde med virksomheder der har stort eller småt forbrug. 

Han tror ikke på at Aracia vil bruge havvand, men i stedet måske renset spildevand. Man vil måske kaste sig over batterier. Måske skal Stensved med på varmeforsyning, og så kan de ikke nå længere ud, pga. rørenes størrelse i transmissionsledningen.  Forsyningen har en ny stor el-kedel, som bruges når strømmen er billig. 

Lars Haugbart, spildevandsplan. Svinø, Svinø Strand og Kostræde Banker, + Næs Skaverup, Ore, Næs, Vordingborg by, Årsleffsgade , vordingborg ved bådehavnen, Nyråd, Ørslev, er der projekter på, hvor der gerne skal kloaksepareres, da der løber uvedkommende vand med til rensning. 

Uvedkommende vand, Bønsvig og Roneklint, kloakseparering, Bårse, Præstø, Allerslev, 

Kalvehave, Langebæk, Viemoses anlæg er nedslidt og skal enten nedlægges eller renoveres, og kloaksepareres. Sageby, Møn, Ulvshale er druknet flere gange der er kloakrenoveret, Råbylille Strand, De søndre byer og Oddermose, Lendemarke syd, sukkerfabrikken, der er mange projekter. 

Finansiering bliver spredt ud over årene på 850 mio. fra 2023 - 2032. Man regner med 375 i stigning hvert år på en kunde i alle år. Sammenlignet med naboforsyninger ligger vi lavest.  


Dagsorden:

Spildevandsplan udsættes, da der mangler bilag.

Trafikbestilling, - sidste år var der enormt underskud, nu er der pænt overskud, - det er utroligt at der skal være de svingninger! Det er dog svært at forudsige passagerertal og pris på brændstof. 

Der er råd til en forøgelse, men i første omgang godkender vi nuværende niveau og ændrer efter budgetforhandlinger.

Bogø vandværk vil søge om støtte fra staten til at plante klimaskov rundet om vandboringer. 

Lokalplan for Kaløvej for at der må bygges boliger der nede. Der er ikke længere padder der nede. 

PT er der et samlet mindreforbrug på området på 4 mio. 

Strømbrønde ved offentlige gade arr. Eks. Storskærmsfodbold er ødelagt, også i Præstø er det ødelagt, der kommer udgifter til det og vil indgå i vores anlægsprogram. 

Der er en sag fra “den sorte Svane”, på flytning af jord som vi skal politianmelde da der er dokumentfalsk. 










Ingen kommentarer: