onsdag den 18. september 2024

Kommunalbestyrelsesmøde den 18. september 2024

 Ejendomsvurderingssagerne påvirker vores budget med forventet -20 mio. Det er fordi den ejendomsskat er fra borgerne indbetalt til staten, men kommunerne skal tilbagebetale nu, og så mellemregnes der med staten i 2027. Derfor har vi en midlertidig udgift i nogle år. 

Vi har fået mio. i særtilskud fra staten på 79,9 mio. 

Budgetforhandlingerne skydes i gang, med seminar i næste uge.


Bagerisagen på Valdemarsgade - Jeg mener vi er nødsaget til at få lovliggjort det populære bageri, som har ansøgt om bageri, og dog også har engrossalg af bagerbrød til Rema1000s butikker. Borgere i lejlighederne ovenpå har klaget, og kommunen skal have rettet sin lokalplan til. Borgerne kan anlægge sag hvis de vil, - men der er fejl fra begge sider, både kommunen og bageren der ikke har ansøgt korrekt, og kommunen har ikke opdaget at det er en en grossistbager. Dog skal bageren tilrette sin butik for lugtgener og larmgener og det er en myndighedssag. 

KB skal i min verden sørge for at få bragt lokalplanen i orden.

Når man bor i Byen ovenpå erhverv, må man være klar over at der kan være gener. 

Virksomheden producerer i dag 2 tons, og der må faktisk produceres op til 20 tons. Pt. må virksomheden køre ud til andre butikker, og den eneste forskel er hvem der ejer modtager-butikkerne, om det er andre eller bageren selv. Det er ikke afgørende og derfor skal vi godkende at der laves en lovlig lokalplan. Røg, møg og støj - talte borgmesteren om. 

A, SF, V, R, Hahn er for.

C, M, DF, EL er imod. 

Der var enkelte som ikke stemte med. 

Lokalplanen vedtages.

Vi har mange omgørelsessager i vores borgeres ankesager, vi er bekymret på børne og socialområdet, da vores medarbejder er under stort arbejde pres med mange sager i øjeblikket. 

Der skæres fra 2026-2029 ned fra 29 til 27 medlemmer i kommunalbestyrelsen. 









 

Løberen - endelig

 kom den smukke bronchefigur fra gammel Vordingborg Kommune op!


Foto på vej 


Gåtur på den nye Storstrømsbro, - eller det vil sige på den første halvdel, da broen endnu ikke er forbundet!





mandag den 9. september 2024

Vestmøn lokalråd, møde om vindmøller og solceller Koster Vig

 Møde i Håbet 9. Sept. 2024 med lokalfora Vestmøn


120 mødt op.

Koster Vig er et af de få steder der kan sættes møller op på Møn. Andre områder er lidt ved Oremandsgaard, Barmosen, Køng Mose.

Der har været et projekt her for 10 år siden, som faldt på nogle flagermus. 

Der kommer en stor transformatorstation nord for Vordingborg, som samler alt strømmen. Der skal en del kabler til. Strømmen skal bl.a. bruges af power2X på Vordingborg havn, og derfor blandes en opsætning med både vindmøller og solceller. 

VE-loven skal overholdes, og her vil de ekstraordinært betale 215.000 årligt til lokale foreninger. 

Der er pt. Ikke planlagt lokalt medejerskab, men man vil gerne se på det. De har været på besøg sammen med lodsejer hos 50 ejendomme, der ligger i nærheden af projektområdet. 

Der er en aftale med Green2X for at skabe lokale arbejdspladser. 

VE-loven, omkring værditab, vil der blive flere møder om. Bor man 1200 tæt på vindmøller eller 2000 meter til solceller, det drejer sig om ca. 10.000. (En rundkreds rundt om anlægget). 

Der vil blive uddelt 15,5 mio, hvis projektet gennemføres. 

Anders Andersen (A) er for projektet, og vil at vi gør noget for de fremtidige generationer. 

Der kommer 2 runder, den ene er lovbaseret, og et brorgermøde først. Der bliver også at projektet bliver sendt i høring. 

Venstre 

10 vindmøller og 82 HA solceller, som passer med det antal staten ønsker vi skal lave. 

Vi har støttet at alle projekter sendes i høring, og så ser vi på hvert enkelt projekt.

Foss ønsker ikke at støtte projektet, da der har været set på det for 10 år siden. 

DF ønsker ikke solceller på land, 150 m høje skal stå på havet.

A har ønsker om meget større antal projekter, - mere end staten anbefaler. 

Karsten Kolle, forvaltningen: har med VE-anlæg at gøre. 

Den årlige omsætning varierer, og tilgår investorerne. Man forventer at anlægget kan holde 30 år. Det er et krav at vindmøller og solceller fjernes senest 1 år efter det stopper produktion. Der skal erlægges bankgaranti. PFAs, - der er foretaget undersøgelser, miljøstyrelsen undersøger i øjeblikket, man mener ikke at vindmøller afgiver noget når de står på marken. Kommunen følger Miljøstyrelsen, pt. Mener man godt at arealet kan bruges til indvinding af grundvand. Det er naturligvis et ønske at man opstiller noget der ikke afgiver farlige stoffer. 

Arealet vil blive betragtet en energipark. På dette areal er der ikke nogen restriktioner. 

En borger oplyser at i Jylland har man fundet ud af at solcellerne afgiver gift ned på jorden. 

Holstebro, skjern, Lemvig, Ikast, - vil ikke have solceller.

Keld Askeby, grønne energi og omstilling, smadrer naturen, Møn er en uspoleret Ø, og er en turistmagnet, med 400.000. Private investorer skummer fløden. 

Det er de grønne udviklere der har kontaktet lodsejer for at foreslå energianlægget. 

I den grønne pulje er der mulighed for at opkøbe arealer i kommune og omdanne landbrugsjord til natur. 

Møn naturforening er imod anlægget. De vil heller naturområder og skovrejsning. Giv ejer en ordentlig kompensation for at lade arealer gå tilbage til natur. 

DN, Martin: de er for vedvarende energi skal ikke gå udover naturen. De mener ikke at lav-bundsarealet i Koster Vig skal være energipark, og ønsker at der laves natur på det lavbundsareal. 

Vindmøllerne vil ikke forstyrre nattemørket (Dark sky). Dark sky beskytter dem der har brug for nattemørket. 

Borgerne mener kirker og natur ødelægges. Visuel forurening. 




Borgerindslag: 

Men vil man ikke bruge strøm på Møn, - skal de ikke bidrage?

Vil man mon betale mere for strømmen på Møn - hvis man slet ikke vil bidrage med anlæg til samfundet?

Små kinesere og arbejdere fra Congo betaler for vores strømforbrug, med kemisk fremstilling. Det er ikke grøn energi. Det er ikke bæredygtigt for vi kan ikke se produktionen i vores samfund. Vi skal bruge mindre energi, ændre vores livsstil. 

De virksomheder som skal bruge det meget energi, giver ikke mange arbejdspladser. Skatteindtægter går til firmaer i København. 

Nordfeldt på Møn, er også kommet med et foreslag. 


Der er igangsat undersøgelse af flere anlæg og større arealer end det man skal bruge. 

Ikke alle vil blive til noget. 

I kina har man løftet levestandarden og bruger derfor enormt meget strøm. Mange vil gerne i verden leve som os. Der var engang sult i Danmark. A mener at danmark er et rigt land, og vi behøver ikke blive mere rige. 

Der kommer en virksomhed i Ørslev som vil genanvende plastic. Hvis power2X ikke kommer til havnen, er der andre virksomheder som kommer og vil gerne bruge den grønne el. 

Økologisk produktion baseres på fossilt el, han vil heller have grøn el. Solceller på tage er fint, men der er ikke tage nok. Der må ikke opstilles møller langs mortorveje, der ligger huse som så vil skulle købes op. Der kan lægges solceller langs motorvejen i ørslev. Husk solceller ikke producerer så meget strøm som vindmøller. 

Forsyningsnet, dansk energi, der er 3 knudepunkter på Møn, der er pt. Ikke ledig kapacitet. Det er dyrt at grave kabler ned. Vindmøllestøj, - de larmer, også kompressernes infralyd, som man ikke kan måle. 

Borgmesteren; 

grønne omstilling, - vi bør bruge så lidt energi som vi overhovedet kan. Nødvendigheden for strøm er stor. Vi skal stille krav til producenterne. Småkagefabrikken, Karen Wolf bruger gas i deres ovne, og brænder meget af, de kan pt. Ikke bruge grøn energi, fordi der er ikke noget. El-nettet skal styrkes på Møn, energi-net, skal vi sørge for noget grøn energi på øen. Han siger at vores marker er monotone marker uden dyreliv. Man kan regenerer natur når vindmøllerne tages væk. 


Der var en god debat. Der var mest bifald til dem der var imod solceller og vindmøller på mødet. 



















onsdag den 4. september 2024

 Teknisk udvalgsmøde 4. Sept. 2024

Besøg af forsyningen, hvor der er en ny ejerstrategi, som præsenterede virksomheden og den nye direktør der er ansat har tidligere været direktør Kasper Mandrup, for forsyningen på Grønland og derfor var han glad for at få job os os.

Han præsenterede Forsyningen på Grønland. 

Forsyningen samarbejder med havnen, eks. Arcadia, der vil bruge elektrolyse og masser af vand til at lave brint. Der er flere steder i DK at man gerne vil i gang med det.

Man kan bruge overfladevand, grundvand eller havvand eller mosevand eller spildevand. 

Green2x, eller Vordingborg Biofuel, hvor man presser halm og får biogas ud af det. 

De har både kraftvarme, fjernvarme, drikkevandsforsyning spildevandsrensning. 

Der er en stor koblingsstation som samler alt strøm og sender videre sydover i danmark. Man vil måske tilslutte og hjælpe energinet. Også samarbejde på vej med vikingemad. Man vil gerne samarbejde med virksomheder der har stort eller småt forbrug. 

Han tror ikke på at Aracia vil bruge havvand, men i stedet måske renset spildevand. Man vil måske kaste sig over batterier. Måske skal Stensved med på varmeforsyning, og så kan de ikke nå længere ud, pga. rørenes størrelse i transmissionsledningen.  Forsyningen har en ny stor el-kedel, som bruges når strømmen er billig. 

Lars Haugbart, spildevandsplan. Svinø, Svinø Strand og Kostræde Banker, + Næs Skaverup, Ore, Næs, Vordingborg by, Årsleffsgade , vordingborg ved bådehavnen, Nyråd, Ørslev, er der projekter på, hvor der gerne skal kloaksepareres, da der løber uvedkommende vand med til rensning. 

Uvedkommende vand, Bønsvig og Roneklint, kloakseparering, Bårse, Præstø, Allerslev, 

Kalvehave, Langebæk, Viemoses anlæg er nedslidt og skal enten nedlægges eller renoveres, og kloaksepareres. Sageby, Møn, Ulvshale er druknet flere gange der er kloakrenoveret, Råbylille Strand, De søndre byer og Oddermose, Lendemarke syd, sukkerfabrikken, der er mange projekter. 

Finansiering bliver spredt ud over årene på 850 mio. fra 2023 - 2032. Man regner med 375 i stigning hvert år på en kunde i alle år. Sammenlignet med naboforsyninger ligger vi lavest.  


Dagsorden:

Spildevandsplan udsættes, da der mangler bilag.

Trafikbestilling, - sidste år var der enormt underskud, nu er der pænt overskud, - det er utroligt at der skal være de svingninger! Det er dog svært at forudsige passagerertal og pris på brændstof. 

Der er råd til en forøgelse, men i første omgang godkender vi nuværende niveau og ændrer efter budgetforhandlinger.

Bogø vandværk vil søge om støtte fra staten til at plante klimaskov rundet om vandboringer. 

Lokalplan for Kaløvej for at der må bygges boliger der nede. Der er ikke længere padder der nede. 

PT er der et samlet mindreforbrug på området på 4 mio. 

Strømbrønde ved offentlige gade arr. Eks. Storskærmsfodbold er ødelagt, også i Præstø er det ødelagt, der kommer udgifter til det og vil indgå i vores anlægsprogram. 

Der er en sag fra “den sorte Svane”, på flytning af jord som vi skal politianmelde da der er dokumentfalsk. 










Møde i social og ældreudvalget 3. Sept.

 











Dialogmøde med plejecentre


Klintholm

Fin video-film, da hun ikke kunne komme pga. ferie, de har det laveste sygefravær i kommunen. 


Rosenvang, Ulla

Er alt for få, pga. besparelse på baggrund af overforbrug.

Der er ansat nogle som ufaglærte, de kan ikke fastansættes, afdelinger skal lægges sammen i huset,  for at sikre at den ældre ser en faglært en gang i døgnet

Elever går det godt med, der er flere i tilgang. Der laves flere studieenhedspladser. 

Den enkelte beboer vil se flere forskellige, men med elever vil der være mere tid til den enkelte borger. Det er en god plan. 

Assistent til inde og ude, det er lidt hårdt arbejde. 


Brænderigården skal overgå til sundhed. 

15-18 om dagen, og ned på 7 om aftenen, hos de demente, det er meget svært, de demente bliver uvenner. Det er en udfordring. Hvis nogen er syge eller har ferie, - kommer der ikke en anden, - det er pga. økonomi, der bruges kun det der er råd til.

Det er et kæmpeansvar at være 19 år, som er ufaglært og pludselig står alene med 15 borgere om aftenen. 

Faglærte 67%

Ufaglærte 33%, det er lidt for mange 


Susanne, Ulvsund

MDO pladser, borgere der kommer hjem fra sygehus og derefter sendes hjem, får 100 timer, det er meget, de kommer tidligt hjem fra sygehuset og belaster systemet meget. Der er lange strækninger, fra eks. Ulvsund til Farø. 

Vikarerne springer fra. Eks. Får de unge som lærervikar mere i løn og uden weekend, og derfor stopper de hos os før tid. 

Der kommer borgere ind på plejecentret som ikke har en eneste pårørende, og alle opgaver lander hos kommunen. Så skal vi hjælpe dem med at pakke ned og pakke ud, få MitID, mobilepay, betale indskud m.m. 


Gitte, Solvang, Ore

Mange borgere med demens, der er ikke så mange ufaglærte, da de demente er udadreagerende, der er kommet en plejehjemslæge, en er indlagt på Oringe og 2 personale måtte følge med. Visitationer ude er steget gevaldigt, personale inde sendes ud, og det er en udfordring. Daghjem for udeboende lukkes desværre ned. Der er et stort ønske om at der kommer en lejlighed til stimuli og non-stimuli, så man kan trække en borger til side. Rengøring er udskudt, og der er gået over 4 uger flere steder. Mette og Gitte glæder sig til at der kommer en assisterende kollega mere. Det er hårdt at have været frisk også ende i et bo-fællesskab hvor de andre heller ikke forstår noget og er udadreagerende. 


Gitte, Præstø

Ledergruppe har ikke været fuldtallig, der skal være 4, og 2 stoppede, der er 2 distrikter. 

Også problemer som de andre.

Gør meget for at fremme frivilligt arbejde. 

Venneforening har ikke pårørende på stedet. 


Gitte, Vintersbølle

Vil også lægge afdelinger sammen, så personalet har større antal at passe og se til. 

Efter brand på centret er der strammet gevaldigt op, og alle har været brandkursus. Borgere skal være dårligere før de bliver indlagt, og udskrives hurtigtere fra sygehuset. Der tænkes meget i kompetenceudvikling, der er medarbejder der meget gerne vil lære mere. 



Kristine, Skovbo og Solhøj, Langebæk

Meget presset på økonomi, og mange er opsagt 

Der er fælles personalemøde for aften, nat og dagvagter. Synlig ledelse. 

MBO-borgere kommer tit hjem fra sygehus og kommer hjem døgnet rundt. 


Pårørenderåd, bliver en udfordring, fordi de pårørende kun er interesseret i hvad er konsekvenserne for deres egen ældre, - de mener at et råd kun kommer med krav, og ikke bidrager med noget!

Andelene af dem der er kan en masse, - plejecentrene er små sygehusene, og dem der kommer ind er meget syge, - og resten af de ældre ude i marken er friske og kan en masse. 


Psykiatri og Handicap 

Organisationsændring, delt centerledelse 

Mål er at lave forebyggende indsatser og være længst muligt i eget hjem. Mange voksne får idag diagnoser. Der er ansat sygeplejersker som styrket indsats, som oplærer de sundhedsfarlige medarbejdere. 

Metodehus: en kulturel metode for at ensrette behandlingen. Målet er at borgeren får mest livskvalitet som muligt, og være selvhjulpen

Borgerne laver opgaver i VSV (der er samlende beskæftigelse), det er dørstoppere og elbokse sammen med Junkers.  Det holder de syges dagligdag sammen. 

Stærke dagtilbud der kan gribe borgerne. Der er gartneri og andre aktiviteter. 

Bekymringsbrev fra efteråret om de 3 områder, der nu er ændret til 2 områder, der bliver oprettet 2 lokaludvalg, og det er godt i gang. Måske lægges de på sigt sammen til 1 lokaludvalg. 

Borgerne skal guides meget til dagligdags opgaver, som at gå til læge, smøre madpakke osv. 

Hjemløsestrategi, - vi har boligvogne som de hjemløse bor midlertidigt i, og eks. Flytter videre til privat udlejningsboliger i Stege. Der er vogne ved tennisbanerne, som ikke er for langt fra Ritas. 


Budgettet:

Der er jo en handleplan for underskuddet og der bliver igen merforbrug i distrikterne, sidste år i råderumskataloget blev der sat ? Ved planlægning, - og der kommer en stor undersøgelse på området sammen med Deloitte. Det kommer både til at handle om vores tid på vejen og selvstyrende teams, visitering og meget mere, der kommer en rapport. Ældrereformen skal gælde fra juli 2025 og noget af det i januar 2027. Vi får derfor en Vordingborg-model. Der kommer nye tilsynsformer. Der vil blive løst op for visiteringen, så det i stedet er medarbejderen der har ansvaret for hvad borgere har brug for. 

Pga. Sygdom på 16% er der 14 medarbejdere som er opsagt. Vi er nu nede på 6%. 

Pt. Er der samlet set 14 mio. i underskud. 

Vi har mange ankesager der bliver omgjort, - og vi vil derfor efteruddanne vores medarbejdere. Vi har mange sager hvor vi mener vi ikke skal dække tabt arbejdsfortjeneste, og derfor bør børnene i skole igen istedet for at forældrene er hjemme med dem. 

Vi har fået 7 mio. til rygestop.